Janneke: "Als je wilt leren breien zijn er verschillende mogelijkheden om het te leren. Je kan het natuurlijk van je oma, moeder of buurvrouw leren, maar als je die niet hebt zijn er altijd nog het internet (blogs, youtube) en natuurlijk boeken.
Zelf heb ik bij het leren haken ontzettend veel gehad aan de Haakbijbel: er staan ontzettend veel steken in, maar ook de basisbeginselen staan er heel helder in uitgelegd. Nu ik het breien eindelijk eens goed onder de knie wilde krijgen, leek de Breibijbel me dan ook het aangewezen boek.
Ook hierin staan ontelbaar veel verschillende steken beschreven, maar ik heb nu ook geleerd hoe ik een teltekening moet lezen (zo’n schema met allemaal hokjes met daarin stipjes, streepjes en andere tekens), hoe ik moet meerderen en hoe ik een proeflapje maak (en wat daarvan het nut is).
Het enige wat niet in het boek stond, maar waar ik kon terugvallen op mijn CraftKitchen-collega’s met meer brei-ervaring was het krijgen van rechte kanten aan mijn lapjes. Wat ze mij adviseerden staat verderop beschreven.
De werkbeschrijving voor deze kussenhoes maakte ik met 4 verschillende steken die ik er leuk uit vond zien en die niet direct al te ingewikkeld waren. De lastigste is de granietsteek, omdat je daar ook moet minderen en meerderen. Maar als je dat eenmaal kan (en je moet het in dit blokje heel veel oefenen), heb je al weer heel veel geleerd.
Lijkt het je toch teveel van het goede als beginnend breister, kies dan vooral een van de andere steken, bij voorkeur uit het eerste deel: Recht en averecht.
Verder belangrijk als je begint te breien: gebruik goed materiaal. Wat je fijn vindt is heel persoonlijk. Probeer eventueel breinaalden uit van anderen, vraag in je handwerkwinkel of online om advies.
Natuurlijk hoef je niet meteen een hele set breinaalden aan te schaffen. Al kan ik het wel aanraden: ik heb dat met mijn haaknaalden niet gedaan, maar heb ze uiteindelijk bijna allemaal een voor een gekocht en was daarmee veel duurder uit.
Zelf heb ik vorig jaar een poging gedaan te breien met die lange pennen, maar daar kon ik niet mee uit de voeten. Ik hield het breien toen voor gezien. Tot ik op de rondbreinaalden stuitte en het fenomeen continentaal breien. Op de een of andere manier klikte dat heel goed. Het heeft iets meer van haken weg op de een of andere manier wellicht.
Wat ik niet beschrijf in deze handleiding is opzetten en recht en averecht breien. Dat kon ik al wel. Als je dat nog niet kan: ook dat staat goed beschreven in De Nieuwe Breibijbel (vanaf blz 174).
Benodigdheden:
4 bollen Durable Cosy (Olijf, Mint, Antraciet, Lime)
Prym Knit Pro rondbreinaalden nr 6 (eventueel 7 voor het opzetten)
De Nieuwe Breibijbel
Maasnaald, schaartje
Kussen en kussenhoes 45 bij 45 cm
Naald en draad (naaimachinegaren) om het breiwerk op de kussenhoes te stikken.
Veel breiplezier!
Janneke
'n Mooi kussen, ik heb hem life gezien op de Kreavak! Groet, Corine http://thelittlefarmhouse1.blogspot.nl/
Het formulier kan nog niet worden verzonden, omdat het formulier nog niet (helemaal) correct is ingevuld.